Diş Kaplama Nedir?
Diş kaplamaları, görünümlerini iyileştirmek için dişlerin ön yüzeyine tutturulan ince, diş renginde kaplamalardır. Genellikle porselen kaplama veya reçine kompozit malzemelerden yapılırlar ve dişlerinize kalıcı olarak yapıştırılırlar.
Kaplamalar, yontulmuş, kırılmış, rengi bozulmuş veya ortalamadan daha küçük dişler dahil olmak üzere bir dizi farklı kozmetik sorunu tedavi etmek için kullanılabilir.
Bazı insanlarda, kırılmış veya yontulmuş bir diş durumunda yalnızca bir kaplama yapılabilir, ancak çoğu, eşit, simetrik bir gülümseme oluşturmak için altı ila sekiz kaplama yapılır. Üstteki ön sekiz diş, en sık uygulanan kaplamalardır.
Kaplama Türleri Nelerdir?
Diş kaplamaları en çok porselenden yapılır. Geleneksel diş kaplamalarının uygulanması, bazen “hazırlıksız kaplamalar” olarak adlandırılan alternatiflere kıyasla daha yoğun bir hazırlık çalışması gerektirir. Lumineers ve Vivaneeres gibi seçenekleri içeren bu hazırlıksız kaplamaların uygulaması daha az zaman alır.
Geleneksel diş kaplamalarının uygulanması tipik olarak diş yapısını aşındırmayı, bazen dişin bir kısmını mineyi geçmiş olsa bile çıkarmayı içerir. Bu, uygun yerleştirmeye izin verir, ancak aynı zamanda geçmesi ağrılı olabilen ve sıklıkla lokal anestezi gerektiren geri dönüşü olmayan bir prosedürdür.
Öte yandan, veneerler tabakalar, biraz diş hazırlığı veya değişiklik gerektirebilir, ancak bu değişiklikler minimum düzeydedir. Çoğu durumda, hazır olmayan kaplamalar lokal anestezi gerektirmez.
Kaplamalar diş implantları veya kuronlarla aynı değildir. Kaplamalar dişin ön yüzeyini kaplar. İmplantlar ise tüm dişin yerini alır. Kuronlar aynı zamanda tüm dişi kaplarken, kaplamalar dişin sadece ön yüzeyini kaplar (bir gülümseme ile görülebilir)
Geleneksel porselen kaplama ile Lumineers gibi “hazırlıksız” kaplamalar arasındaki farklar:
Porselen kaplama; dişlerinizin daha beyaz ve daha düz görünmesini sağlar. Dişlerinize kalıcı olarak bağlanırlar. Hazırlık ve başvuru süreci oldukça uzundur.
Lumineers kaplama; dişlerinize uygulamak için daha az hazırlık gerektirir. Ancak kaplamalar kadar uzun süre dayanmazlar. Ayrıca ciddi şekilde lekelenmiş veya hasar görmüş dişleri gizlemede o kadar etkili değildirler.
Dişlerinizde kaplama gerektiren bir durum gördüğünüzde Dent İzmit uzman diş hekimlerimiz ile iletişime geçebilirsiniz.
Diş Kaplamalarının Faydaları Nelerdir?
Kaplamaların en büyük yararı, dişlerinizin görünümünü iyileştirmek, size daha parlak ve daha eşit bir gülümseme sağlamaktır. Diş kaplamaları genellikle aşağıdaki kozmetik olayları tedavi etmek için kullanılır:
- Kırık veya yontulmuş dişler
- Beyazlatma ile düzeltilemeyen renk değişikliği
- Dişlerdeki boşluklar
- Ortalamadan küçük dişler
- Sivri veya alışılmadık şekilli dişler
Kaplamalar, seçtiğiniz kaplama türüne bağlı olarak on yıldan uzun süre dayanabilir ve bu da onları gülümsemenize daha fazla güvenmenizi sağlayacak yarı kalıcı bir yatırım haline getirir.
Bu makale ilginizi çekebilir –> Gülüş Tasarımı
Kaplamalarınıza Nasıl Bakmalısınız?
Diğer diş hekimliği prosedürlerinin aksine, bu işlemin iyileşme süreci uzun sürmez. Kaplamalar yapıştırıldığında, kısa sürede normalde yaptığınız gibi yiyebilir ve çiğneyebilirsiniz. Anestezinin etkisi geçerken yanaklarınızı veya dilinizi çiğnememeye dikkat edin.
Bazı durumlarda, kaplamalar uygulandıktan hemen sonra, biraz sert olduklarını fark edebilirsiniz. Bu pürüzlü noktalar birkaç gün normal yeme ve diş fırçalamadan sonra aşınır; Aksi takdirde diş hekiminiz onları düzeltebilir. Sağlık bakanlığının sagligim.gov.tr ağız ve diş sağlığı sayfasından da faydalı bilgilere ulaşabilirsiniz.
Geleneksel porselen kaplamalar tipik olarak 10 ila 15 yıl dayanır ve hazırlıksız veneerler yaklaşık 5 ila 7 yıl dayanır. Belirli önlemler almak, bunlardan mümkün olan en uzun ömrü elde etmenize yardımcı olabilir. Bu önlemler şunları içerir:
- Herhangi bir sert nesneleri çiğnemeyin.
- Ambalaj veya paketleri açmak için asla dişlerinizi kullanmayın.
- Ön dişlerinizle çiğnememeye çalışın. Daha sert yiyecekleri sadece arka dişlerinizle yiyin.
- Geceleri dişlerinizi gıcırdatır veya sıkarsanız, kaplamalarınızı korumak için bir atel veya tutucu kullanın.
- Spor yapıyorsanız, ağız koruyucu takmalısınız.