AĞIZ VE DİŞ BAKIMI

Ağız ve Diş Bakımı

Ağız ve Diş Bakımı

Ağız ve Diş Bakımı

Ağız ve Diş Bakımı


Ağız ve Diş Bakımı Nedir

Ağız ve diş bakımı sağlıklı bir ağız, güzel bir gülüş tasarımı ve kişilere güzel bir ilk izlenim bırakmak için oldukça önemlidir. Ağız ve diş sağlığı, kişilerin günlük hayatlarını oldukça etkiler, beslenme, konuşma ve estetik görüntü açısından da büyük önem taşır. Ağız bakımını düzenli gerçekleştirmeyen kişiler, yiyecek ve içecekleri yeterinde sağlıklı öğütemez ve hatta konuşma esnasında sesleri çıkarmakta bile zorlanabilirler. Ağız bakımının amacı, ağız içerisinde bakteriyel plakların kontrol altına alınması ve olası ağız rahatsızlıklarının önüne geçmektir.

Dent İzmit Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği olarak hazırladığımız ağız sağlığının önemi: Bilmeniz gerekenler

Bakteriyel plak veya diş kiri olarak da adlandırılan bu oluşum, dişlerde meydana gelen çürüklerin, dişeti iltihaplarının ve diş taşlarının en büyük nedenidir. Ağız hijyeni, bireylerin yeterli zaman ayırarak kolayca gerçekleştirebileceği bir işlemdir. Kişisel bakımın en önemli parçası olan ağız bakımı, günlük rutine bağlı yapılması gereken bir bakımdır. Sağlıklı bir ağız için gün içerisinde en az 2 kere ve en az 2 dakika süre ile dişler fırçalanmalıdır. Ağız bakımı büyüme döneminden itibaren dikkat edilmesi gereken bir konudur. Bebeklik sürecinden itibaren ağız bakımına dikkat edilen çocukların, süt dişlerinin yerine gelen kalıcı dişler sağlıklı ve düzgün şekilde oluşur. Bu sebeple ağız ve diş bakımı çok küçük yaşlardan itibaren yapılmalıdır ve alışkanlık haline getirilmelidir.

agiz-ve-dis-saligi-bakimi-izmit
agiz-ve-dis-saligi-bakimi-izmit

Ağız Bakımı Nasıl Yapılmalıdır

Sağlıklı bir ağız kişinin tüm günlük fonksiyonlarını etkileyecek önemi taşımaktadır. Ağız bakımı nasıl yapılmalıdır;

Ağızdaki diş ve dişetlerinin bakımı için, florürlü diş macunu ve dişlerinize uygun yumuşaklıkta bir diş fırçası ile dişler günde en az 2 kere yukarı ve aşağı yöne doğru fırçalanmalıdır.

Diş fırçasıyla veya dil temizleyicisiyle dil temizlenmelidir.

Plak ve diş tartarı oluşumlarını engellemek için, her fırçalamadan sonra dişlerin arasında kalan maddeler diş ipi kullanılarak temizlenmelidir.

Fırçalama işleminden sonra daha temiz bir ağız için ağız bakım suyu kullanılmalıdır.

Dişlerde plak ve çürük oluşturacak şeker ve şeker içeren gıdalara dikkat edilmelidir.

Dişlerin üzerinde leke ve sararmaların olmaması için çay, kahve ve sigara kullanımı en aza indirilmelidir.

6 ayda bir düzenli olarak bir diş hekimi tarafından ağız ve diş kontrollerinizi yaptırmalısınız.

Ağız ve Diş Bakımında Neler Kullanılır

Sağlıklı bir ağız bakımı gerçekleştirmek için kullanılan ürünler ve malzemelerde oldukça önemlidir. Ağız bakımında neler kullanılır;

Diş Fırçası: Dişlere uygun yumuşaklıkta seçilen diş fırçaları, naylon kıllardan üretilmiş olmalıdır.

Diş Macunu: İyi bir diş fırçasıyla beraber kullanılan diş macunu, florür konsantrasyonu yüksek ve anti bakteriyel ajanlar içeren bir ürün olmalıdır.

Diş İpleri: Diş fırçalama esnasında fırçanın erişemediği diş aralarını temizlemek için kullanılır.

Ağız Gargaraları: Ağızda oluşan bakterilerin çoğalmasını engelleyen gargaralar, ağız kokusunu ortadan kaldırır ve mikroorganizmaların gelişmesini engeller. Ağız gargaraları tek başına kullanıldığında çok fayda sağlamaz. Daha yüksek verim almak için dişler, fırçalandıktan ve diş ipiyle temizlikten sonra kullanılmalıdır.

Diş Arası Fırçaları: Diş araları için özel hazırlanan fırçalar, diş aralarını fırçalamak için kullanılmaktadır.

Doğru Diş Fırçalama Yöntemi Nasıl Olmalıdır

Diş fırçalama, ağız ve diş sağlığı için en önemli eylemdir. Fırçalama işleminden verim almak için dişlerin düzgün ve güzel fırçalanması gerekmektedir.

Fırçalama diş etinden dişe doğru, süpürür biçimde yapılmalıdır.

Diş fırçası avuç içinde değil, kalem tutar gibi tutulmalıdır.

Dişetinden dişe doğru fırçalama işlemi, ağız içinde dişeti olan bütün bölgelere uygulanır.

Azı dişlerinin çiğneyici yüzeyinde bulunan oluk bölgelerinde bu fırçalama işlemi geçerli değildir. Bu yüzeyde fırçalama ileri geri hareketlerle yapılır.

Diş fırçalama her dişin 3 veya 4 kere fırçalanması ile tamamlanır.

Fırçalama işlemini düzenli şekilde yapan kişiler ortalama 2 dakika içerisinde fırçalamayı bitirir. Bu işlem sabah uyandıktan ve akşam yatmadan önce tekrarlanmalıdır.

Ağız Bakımında Kullanılan Kimyasal Plak Kontrolü

Kimyasal plak kontrolünde kullanılan ürünler ağız gargaralarıdır. Ağız ve diş sağlığının düzenli bakımı için bazen mekanik temizlik zorunlu hale gelir. Ağız gargaraları, düzenli ağız bakımının yanında uygulandıklarında yarar sağlar. Ağız bakımı yapıldıktan sonra yapılan temizliğe ek olarak gargaralar her fırçalamadan sonra kullanılır. Günlük gargaralar, eczane ve marketlerde reçetesiz satılırken anti bakteriyel gargaralar sadece diş hekimlerinin tavsiyesi üzerine kullanılmaktadır.

Yemeklerden sonra gargara yapmak, yemeklerden kalan yemek artıklarını ağızdan ve dişlerden uzaklaştırmak için oldukça yararlıdır. Diş hekimlerinin önerdiği gargaralar ise, tedavi edici ve profesyonel işlemler için kullanılır. Ağız gargaraları ağız içerisinde temiz ve ferah bir his bıraktığı için bireysel ihtiyaçlar doğrultusunda hastalara tavsiye edilmektedir.

Ağız Bakımı Neden Önemlidir

Ağız hijyeni tüm yaş gruplarının sağlığını ve yaşam kalitesini etkileyen en önemli etkendir. Ülkemizde çok fazla dikkat edilmeyen ağız bakımı, zamanla diş ve dişeti hastalıklarına neden olmaktadır. Yapılan araştırmalara göre ortalama her 100 kişinin içinden 85-90 kişinin diş ve dişeti rahatsızlıkları olduğu tespit edilmiştir. Ağız bakımının önemi çoğunlukla yeme içme ve çiğneme fonksiyonlarını etkilemektedir. Kişilerin günlük yaşamanı her konuda etkileyen ağız hijyeni, sosyal hayatta gülümseme, konuşma problemlerine de neden olmaktadır. Düzgün ve düzenli yapılmadığı durumlarda ağız içinde ve hatta sindirim sisteminde meydana gelecek farklı hastalıkları ortaya çıkaracaktır.

Düzenli Ağız Bakımı Yapılmadığında Ortaya Çıkan Sağlık Problemleri

Ağız bakımı, sosyal hayatı etkilediği gibi birçok sağlık problemlerinin de nedenidir. Düzenli ağız bakımı yapılmadığında ortaya çıkan sağlık problemleri;

Kalıcı hale gelen solunum yolu hastalıkları

Hamilelikte meydana gelen erken doğum riskleri

Mide ve bağırsak hastalıkları

Ortopedik hastalıklar

Kan ile oraya çıkan dolaşım sistemi rahatsızlıkları

Sindirim sistemi rahatsızlıkları

Ağız ve diş hastalıklarının belirtileri ve nedenleri makalesi size yol gösterici olacaktır.

Çocuklarda Ağız Bakımı Ne zaman Yapılmalıdır

Bir kişinin ilerleyen yaşlarda ağız bakımını alışkanlık haline getirmesi için çocukluktan bu alışkanlığı edinmiş olması gerekir. Bebeklik döneminde ağız bakımı, 6-8 aylık olduklarında yani ilk dişler ağızlarında göründüğünde başlanır. Bebeklerde yutma riski olduğu için 2 yaşına kadar diş macunu kullanımı önerilmez. 2 yaşından sonra diş fırçasına mercimek büyüklüğünde macun konularak dişler fırçalanmaya başlanır. 2 yaşından küçük bebeklerde, sabah kahvaltısından sonra ve gece yatmadan önce dişler temiz bir tülbent ya da gazlı bez ile silinebilir. Bunların dışında bebekler için üretilmiş yumuşak diş fırçaları da tercih edilebilir. 7 yaşından küçük çocuklarda ise bir tekniğe bağlı diş fırçalama oldukça zordur. Bu yaşta asıl önemli olan çocuğa diş fırçalama alışkanlığı kazandırmaktır. Diş fırçalama esnasında çocuklar belli bir süre anne babalarının kontrolünde olmalıdır. Bunun nedeni ise anne babaların ağız sağlığı için çocuklara uygun eğitimi vermeleridir.

Yaşlılarda Ağız Bakımı

Yaşlanma ile birlikte kişilerde vücut direnci düşmekte ve ağız içi hastalıkları ortaya çıkmaktadır. Ağız bakımı zayıf olan yaşlı kişilerde zamanla beslenme ve sistemik hastalıklar, diş sağlığını etkilemekte ve fazla ilaç kullanımı ile ağız yapısını zayıflatmaktadır. Yaşlılarda ağız ve diş bakımının düzenli yapılmadığı durumlarda ağız içerisinde oluşan birtakım değişiklikler meydana gelir. Bunlar;

Dişlerden aşınma
Dişeti çekilmeleri ve hassasiyeti
Diş renginde koyulaşma ve lekelenme
Ağız hareketlerinde kısıtlama
Diş kaybı ve diş kırılmaları
Ağız içi yaraların ortaya çıkması
Tükürük salgısında azalma
Diş çürümelerinde artış
Ağız dokusu, diş ve kaslarda zayıflama
Tat alma duyusunun azalması
Ağız içerisinde kuruluk

Dent İzmit ağız ve diş bakım sağlığı polikliniği uzman hekimlerimize 7/24 iletişim kanallarımızdan ulaşabilirsiniz.

Randevu İçin Bize Ulaşın

Whatsapp Destek